Türk milletinde önemli olan bir diğer unsurumuzda evliliktir. Her genç kızın hayali olan evlilik için yöreden yöreye değişen bir çeyiz hazırlığı adeti vardır.
Gelin Çeyizi nasıl hazırlanır? Bu hazırlıklar kız çocuğu doğmadan başlar. Anneler herşeyi tam olsun eksiği olmasın diye patik örmeye,yazma oyalamaya,Havlu işletmeye başlarlar. Doğmamış çocuğa don biçmeye benzesede düğün gününde bu çabanın sonucu belli olur. Gelin odasına girdiğimizde bizi karşılayan gözümüze basit hatta sıradan gelen o eşyalar aslında emek emek işlenen ilmek ilmek örülen bir hayalin ürünüdür. Peki Afyonda Gelin Çeyizi Neler bulunur ?
Düğüne Hazırlık Gelinin anne evinde hazırlıklar düğünden 1hafta önce başlar.Cuma günü Kız tarafından bir kişi erkek tarafından bir kişi tüm evleri dolaşır "Cumartesi günü kınamız var" der.Bu arada kız ve arkadaşları kızın çeyizlerini asarlar.Cumartesi günü davetliler gelir.Gelen davetliler hediyelik eşya veya 5-10₺ para verirler Kız tarafından bir kişi erkek tarafından bir kişi gelinlik kıza kına yakar.Kına yakılırken gelinin kaynanası tarafından gelinin başının tam ortasına madeni para konur. Gelin ve kardeşliği düğüne kadar köylüler tarafından davet edilir.Cuma günü düğün başlar.Cumartesi günü erkek tarafından kız tarafına kına kağnısıyla sandık gider.Kına kağnısı erkek evine dönerken sandık hariç çeyizleri gönderilir. Pazar günü gelin alınmaya gitmeden önce kına kağnısı tekrar gönderilir.Sandık ve kişisel eşyaları yüklenir erkek evine gider. Davulga köyü Gelin Çeyizi sergilemesi yapılır